NL
FR

Koninklijk Marine Kadettenkorps Oostende

Op deze laatste korpsdag van het jaar 2019 werden de kadetten getrakteerd op een sfeervolle voormiddag ijsschaatsen op de openlucht piste van de kerstmarkt in Oostende. Vele lachende gezichten en een mooie afsluiter van een actief kadettenjaar.
Na de middag eerst nog een laatste herkansing voor een aantal kadetten en junior om eventueel te kunnen bevorderen tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.
Vanaf 14u werd het jaar dan weer feestelijk afgesloten met een gezellig samenzijn in de kantine van de afdeling. Natuurlijk kon een bezoekje van de kerstman niet ontbreken.

Hopelijk heeft iedereen kunnen genieten dit jaar en het korps wenst alvast iedereen fijne feesten en een gelukkig nieuwjaar toe!
Tot volgend jaar!

  

Na de grote opruimactie om het domein proper te krijgen, de grote opruimactie van de lokalen... Met vereende krachten gingen de kadetten aan de slag om aanhangwagens te vullen met het opgestapeld grof vuil. Kasten werden verzet, de keuken kreeg een grondige poetsbeurt en beetje bij beetje werden de lokalen ontdaan van hun overtollige rommel.

Voor de juniors die dag, een heel ander programma... In de voormiddag namen zij deel aan hun examens. Sommigen voor het behalen van stempels voor hun juniorlogboekje, andere dan weer voor het behalen van hun graad junior eerste klas. Ze gaan allen echter nog eventjes geduld moeten hebben want de onhulling van hun slagen wordt pas bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie.
In de namiddag gingen ze dan aan de slag met verschillende knutselmaterialen. Wat ze exact gemaakt hebben blijft natuurlijk een geheim.. De onthulling zal volgen wanneer de kadootjes uitgepakt worden met kerstmis.

Aan het einde van de dag wachtte hun allen nog wat lekkers want de goed heilig man was ook onze gasten niet vergeten.

 
  

Een koude maar zonnige dag kondigde alweer een boeiende activiteitendag aan. In de ochtend, de traditionele drill training voor iedereen. Nadien les in 2 groepen. De juniors werden ondergedompeld in de wereld van brand en brandveiligheid terwijl de kadetten les kregen over het gebruik van kaart en kompas. In de namiddag ging iedereen op pad. De juniors vertrokken richting het bosje in Oostende voor een speurtocht bezaaid met leerstofvragen. Zo zijn ze hopelijk goed voorbereid op hun examens van komende zaterdag. De oudsten werden dan weer opgesplitst in groepjes van 2 en navigeerden door middel van coördinaten en azimutten doorheen de vuurtorenwijk.

De marinekustbatterij hundius is al jaren de thuisbasis van het korps en is een unieke locatie voor de kadetten om diverse activiteiten in te doen. Vandaag gingen zowel juniors, kadetten als kader aan het werk om deze locatie proper te houden.
Een grote opruimactie werd op poten gezet en met verenigde kracht werd de basis van een berg vuilnis ontdaan. Prachtig werk van onze jongens en meisjes die verbaasd waren over hoeveel rommel nog steeds zijn weg vindt op het domein.
Na de middag was het voor de scheepsgezellen en hoger tijd voor het afleggen van hun bevorderingsexamens. Het resultaat zullen ze echter pas te weten komen tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.
Na inspanning en stress voor sommigen was het nadien weer tijd voor ontspanning aan de hand van diverse balspelen.

  

They shall grow not old, as we that are left grow old;
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning, we will remember them
Lest we forget.

15 juniors en kadetten trotseerden vandaag regen en wind en bewezen ook ditmaal dat de jeugd niet zal vergeten....
Trots op onze gasten

In de aanloop naar de parade van 11 november stond voor de nieuwste kadetten de hele voormiddag in het thema "drill". Niet altijd zo eenvoudig wanneer je alle bevelen moet onthouden, de timings moet respecteren en rekening houden met de personen voor, achter en naast je.
De wat meer ervaren kadetten mochten dan weer meehelpen met een heuse opruimactie van de lokalen na het afgelopen herfstkamp. Ook dit hoort er bij als kadet.
Tijdens de pauze, ook nog even tijd voor een kleine brandoefening. Wat doen als het brandalarm afgaat? Waar verzamelen? En waarom is die appellijst toch zo belangrijk?
Alweer een ervaring rijker dus.

In de namiddag kreeg iedereen nadien een les rond het gebruik van het zakmes. Eerst de theorie en nadien de praktijk. Leren controle hebben over je mes door het maken van een vuurstokje.

    

Tijdens de herfstvakantie was het voor de kadetten van Oostende weer zover. Een bivakweek!
Op maandag 28 oktober stonden de kadetten al popelend te wachten aan het station van Oostende.
Ze wilden zo snel mogelijk naar Sint Joris Weert, om daar aan de bivak te starten...

  

 

 

 

 

 

 

 

Bij aankomst bleek de verbazing groot toen de 2 oudste kadetten, Neal en Renzo, nog even een heropfrissing kregen van het kaart en kompas en hierna al gedropt werden voor een 24-uren dropping.

Renzo en Neal vertrokken op hun dropping, zij waren de enigen die hun GSM mochten bijhouden. Zo verkregen we van hen enkele fantastische sfeerbeelden!

Bij hun terugkeer in het kamp, was het nog niet gedaan, na een korte uitleg over het overleven in een bos, zonder tent maar in een shelter, konden onze heren beginnen werken. Ze bouwden hun shelter en leerden hoe hun vuur op een efficiënte manier te onderhouden.

De andere juniors en kadetten werden ook op hun beurt ook verdeeld in twee groepen en kregen hun eerste opdracht om de tenten recht te zetten.
De Juniors kregen gedurende de week lessen in: sjorren, vuurtechnieken, koken op een kampvuur en kaartlezen.
Terwijl voor de Scheepsgezellen en kadetten dezelfde lessen ook gegeven werden maar op een meer doorgedreven niveau.
Tevens kwam daarbij een les: mes-bijl-zaag en een dropping van 15km waarbij ze hun trekkingrugzak dienden mee te nemen.
Goed een rugzak fitten, kwam daarbij ook van de partij.

 

Op donderdag en laatste volle dag op het kamp, was voor alle kadetten een speciale activiteit voorzien.
De kadetten verzette hun grenzen bij het klimmen in de bomen.
En in de middag verscherpten ze hun techniek in pijl en boog. Een onvergetelijke ervaring, lijkt mij.

De bivakweek eindigde met een 'Halloweendoop' en een gezellige barbecue.
Tot de donderdagavond hadden de kadetten een fantastisch kamp met prachtig weer.
Maar mooie liedjes duren niet lang en jawel, op vrijdag 1 november moest alles opgeruimd worden, de groepsfoto's werden ook genomen.
En dit, hoe kan het anders, in de regen...

In de middag namen we afscheid van elkaar en keerden de kadetten stapvoets terug naar het station.
Maar het afscheid is niet voor lang!

Tot volgende week zaterdag, op de activiteit!

Nog een speciale dank aan allen die het kamp meehielpen organiseren en tot een goed eind brengen!
De kookouders die de kadetten telkens een verrukkelijke maaltijd bezorgden.
Ronny Moreaux die ons kwam versterken vanuit de afdeling Antwerpen.
En niet te vergeten, onze kadetten, zonder wie de bivakweek niet had kunnen doorgaan!

Bedankt!

4LT Brackx Katrien

Om de herfstvakantie in te zetten werden verschillende lessen gegeven.
De Juniors kregen een les over het heden en verleden terwijl de oudere kadetten elkaar hielpen met aanleren van knopen en werplijn gooien.
In de namiddag hielp ieder mee met het laden van 'little tanky' zodat het materiaal meekan op de bivakkamp.
We mogen niet vergeten dat het tijdens deze activiteit een speciale dag was voor 2 van onze 1KD'ers.
Hun lange wachten na hun examens werd rijkelijk beloond met een promotie naar Kwartiermeester!
Een dikke proficiat aan Thomas en Christopher!

 

Een warme maar regenachtige zaterdag was de start van alweer een boeiende activiteitendag voor de jongens en meisjes van het kadettenkorps.

Voor de juniors begon het traditioneel met een les drill. Op dat ogenblik werden de scheepsgezellen en hogere graden geblinddoekt weggevoerd naar een voor hun onbekende start van een 16km lange dag dropping.

Ook de juniors zullen ooit op tocht worden gestuurd maar daarvoor moeten ze eerst de basisbeginselen van het kaartlezen kennen. Hiervoor kregen zij in de voormiddag een les kaart en kompas.

In de namiddag kregen de juniors dan weer les EHBO. Deze initiatie kregen zij kado van het @Jeugd Rode Kruis Oostende, voor de vele stickers die zij hebben helpen verkopen tijdens de jaarlijkse 14 daagse stickerverkoop van het Rode Kruis. Doorheen verschillende simulaties konden zij hun kennis en kunde bewijzen.

Gelukkig kwamen ook alle oudere kadetten dan uiteindelijk terug aan op de basis na een natte tocht vol coordinaten, azimutten, oleaten en visgraten...

  

Vandaag namen een aantal moedige kadetten tijdens deze regenachtige zondag deel aan de plechtigheid voor de 75ste verjaardag van de aankomst van de mijnenvegersvloot van de Royal Navy Section Belge.
Op 5 oktober 1944 kwamen de schepen MMS 43, 77 en 191, behorend tot het 118th Motor Minesweeper Squadron, vanuit Harwich in Groot-Brittannië aan in de haven van Oostende.

De aankomst van de vloot in Oostende was ook de start van 75 jaar nauwe samenwerking tussen de stad en de Belgische Marine. Dat bleek nogmaals toen de stad Oostende het peterschap aanvaardde over het commando- en steunschip A960 Godetia en de mijnenbestrijdingsschool Eguermin.

Als marinekadet zijn activiteiten op en rond het water niet vreemd. Kunnen zwemmen is dan ook een belangrijke vereiste. Maar kunnen zwemmen in zwemkledij is 1 ding... wat als het zou fout lopen aan boord of op de rand van het water? Wat als ze volledig aangekleed in het water terecht zouden komen? Deze zaken werden vandaag uitvoerig getest in het zwembad. Zwemmen, duiken, springen, drijven, door hoepels onder water doorgaan of een hindernis overschrijden... en dit alles.. aangekleed. Sommigen ondervonden dat het allemaal nog zo gemakkelijk niet was.

Na een aantal intense uren in het water, tijd voor wat les.

De juniors werden ondergedompeld in de wereld van de zeemanstaal.. Zo leerden ze dat ze eten in de "mess", het eten bereidt wordt in de kombuis en dat een mast meer is dan een paal waar de vlag in kan gehesen worden.

De scheepsgezellen en hogere graden kregen dan weer eerst een keuring van hun parade uniform. Met jonge jongens en meisjes in volle groei is het niet vreemd dat een broek te kort wordt en we willen er toch netjes uit zien. Nadien, alles rond coordinaten, azimutten, kaartschalen en berekeningen. Een goede voorbereiding om hopelijk niet meer verkeerd te lopen tijdens een dropping.

  

Deze activiteitendag gingen de marinekadetten op verplaatsing. Ze konden vandaag gebruik maken van de faciliteiten van het opleidingscentrum RelyOn Nutec. De groep werd in 2 verdeeld en elk konden ze genieten van een halve dag training in Sea Survival en EHBO.
Huddle, reddingsvlot, safetyjump, reanimatie, brandwonden, verbanden.... Al deze technieken en terminologieën hebben geen geheimen meer voor onze jongens en meisjes.

 

Een heerlijk nazomers dagje kondigde de start van een warme maar leerrijke dag aan...

De scheepsgezellen vertrokken meteen na de vlaggenparade richting spuikom. Ditmaal was het hun beurt om te genieten van het prachtige zeilweer. Sommigen hadden alles snel onder de knie terwijl anderen de kunst van het kapseizen duidelijk door hadden. Zon, zee en veel nattigheid met vaak ludieke momenten dus.

Voor de juniors startte de dag met drill training gevolgd met een les over de graden. Basis kennis die ze gedurende de komende jaren steeds zullen nodig hebben. In de namiddag een combinatie van stratego en zeeslag... Wie had de hoogste graad? wie won de uitdagingen en welk team kon de schepen van het andere team laten vergaan? Lachen en gieren en zeker genieten van het zalige weer buiten.

De kadetten en hoger kregen dan alweer een heel ander programma. In de veronderstelling dat de basis drill gekend is, kregen zij een initiatie in de bootsmansdrill... Extra concentratie vereist dus met zo'n bootshaak aan je zijde. Nadien, les betonning. Volgens de 1ste klas kadetten veel te gemakkelijk dus mochten zij het eens wagen om les te geven aan hun collega's...
In de namiddag werd hun kennis van het kaartlezen getest. Gecodeerde coördinaten en azimutten leidde hun doorheen een tocht van zo'n 8.5km doorheen Bredene en Oostende. Voor de ene wat gemakkelijker dan voor de andere, zo bleek...

      

Op 8 september organiseerde de Koninklijke Verbroedering Oudstrijders Royal Navy Section Belge en het Herdenkingscomité Luitenant-ter-Zee Victor Billiet een plechtigheid ter herdenking van alle gesneuvelde zeelieden van de Royal Navy Section Belge tijdens WO II.
Naar jaarlijkse gewoonte namen ook de marinekadetten deel aan deze herdenking.

De eerste activiteit van het nieuwe schooljaar is inmiddels een feit. Vorige activiteit mochten we al 2 nieuwe kadetten en 2 nieuwe juniors ontvangen en ook vandaag waren er weer een 4tal nieuwe gezichten!
De juniors kregen na het gebruikelijke uurtje drill les rond alternatieve routetechnieken. Deze hadden ze nodig om in de namiddag een heuse speurtocht met verschillende opdrachten tot een goed einde te brengen.
De scheepsgezellen kregen les rond kaart en kompas en konden in de namiddag de opgedane kennis in praktijk brengen met een gradentocht.
Kadetten en hoger gingen dan weer genieten van een van de laatste zeilactiviteiten voor de winter op de spuikom.

Voor elk wat wils dus!

 
 

Koninklijk Marine Kadettenkorps Oostende   |    Vuurtorenweg   |   8400 Oostende   |   Tel: +32471633103

© 2019, website powered by Twizzit.com