NL
FR

Koninklijk Marine Kadettenkorps Oostende

De eerste activiteit voor de juniors van KMK Oostende was op 5 december terug een feit!
Dat betekende een extra speciale activiteit!
De drill werd nog eens opgefrist in het geheugen.
En daarna toch een klein uurtje theorieles.
En ook dit was een primeur in België.
 
 
De les werd gegeven aan de juniors in de bunkers van afdeling Oostende, alsook online aan alle andere juniors uit de verschillende afdelingen uit België!
En dit bleek een gezellige en interessante les te zijn over de windroos en de windstreken!
In de middag ging het kader hierop verder en gingen de juniors op stap in de omgeving van de basis.
Gewapend met touw en kompassen toonden ze de kaderleden hun kennis van de basisknopen en het kompas.
Een geslaagde dag!
 
 
Wij zijn heel blij dat we onze jongeren gezond en wel terug konden begroeten op de basis!
We blijven hopen dat we onze +12 jarigen binnenkort ook terug kunnen verwelkomen, maar tot dan moeten we sterk blijven om het virus te verslaan!
Een grote dank aan allen die zorgden voor de sfeerbeelden!
 
 
 
 

De eerste activiteit in code Oranje is een feit voor het Koninklijk Marine Kadettenkorps Oostende.
Hiervoor worden de groepen opgesplitst in de ene week -12jarigen en de andere week +12jarigen.

Deze week was het de beurt aan de Juniors (-12jarigen).
Na de gebruikelijke lessen drill, kregen de Juniors les over de graden.
En in de namiddag volgde een modeshow, waarbij ze leerden over de uniformen en kledij binnen het Kadettenkorps Oostende.
Het filmpje hierover kon je gisteren al bewonderen op Facebook en Tik-Tok.

Het was een kleinere groep dan we gewoon zijn, maar daarom niet minder leuk.
De veiligheid voor onze leden blijft de top-prioriteit en we hopen hen allen in de toekomst toffe activiteiten te blijven bezorgen, ondanks de strengere maatregelen.

Noot: Onze Juniors (-12j.) zijn niet verplicht om een mondmasker te dragen, maar wensten voor enkele foto's toch hun mondmasker van de afdeling te dragen.

BZ aan ons kader om opnieuw te voorzien in een fantastische dag!
Alsook voor al het werk achter de schermen, waardoor deze activiteiten mogelijk blijven!

 
 
KMK Oostende is zeer blij dat we dit jaar toch aan een evenement konden meewerken.
Dankzij de cultuurdienst van Stad Oostende konden de mensen zich inschrijven voor een bezoek aan de Hundius-Batterij, beter gekend als de basis van KMK Oostende.
Hoewel het niet eenvoudig was, de coronamaatregelen uitpluizen, toepassen, enz.
Was het voor de afdeling een meer dan geslaagde dag!
De 85 bezoekers voor de rondleidingen kregen waar voor hun inschrijving en lieten dit blijken in hun interesse voor onze Corona-proof kantine alsook de Marinekadetten zelf.
De sympathisanten die langskwamen werden op hun wenken bediend door het kader! Een topteam tijdens een top-dag, meer moet je niet hebben.
Maar dan mogen we onze twee kadetten niet vergeten, de hulp die we van Yari en Ilyas gekregen hebben was zeker welkom en ongelofelijk hoe die twee het voor elkaar kregen.
En continu met de glimlach op het gezicht.
Een dikke dank u aan de kaderleden die de zaterdag nog speciaal kwamen om alles op te zetten voor Open Monumenten Dag.
Ook diegenen die nadien speciaal gekomen zijn naar de basis om mee te helpen afruimen!
Eveneens het kader dat klaar stond om de mensen te bedienen tijdens de dag.
Maar ook een dikke pluim aan onze twee kadetten!
BZ!!
CO
 
 

De Marinekadetten afdeling Oostende hadden vorige zaterdag terug een activiteit.
Beide groepen kregen dezelfde lessen, alleen opgesplitst.
Een half dagje drill en een half dagje les reddingsvesten.
Daar er de vorige activiteit examens afgenomen waren, werden deze zaterdag de bevorderingen gedaan.
Alsook de eedaflegging kwam aan bod.
Vorige week maakten de kadetten hun eigen geloftekoord, specialen kon het niet worden. Ook de Juniors kregen hun eigen gemaakte Junior-koord gevlochten uit witte- en blauwe einden.
Onze volgende activiteit is op 22 augustus.

 
 
 
 
 
 

Vlak na het winterkamp, zijn er niet veel kaderleden die aanwezig zijn op de korpsdag. De meesten gaan mee naar kamp Leopoldsburg rusten de zaterdag nadien nog even uit.
Daarom namen de jongere onderofficieren, 2MR Sienack en 2MR Martens, de lessen op zich en had de Commandant, KPT Vandevyver een quiz georganiseerd als middagactiviteit.
Als je de lachende gezichten ziet, zou er niet meer aan het verhaal verteld moeten worden, dan dat het een geslaagde activiteit was!

  

Storm of niet, op zaterdag is het zoals steeds tijd voor een boeiende en leerrijke activiteitendag voor onze jongeren.

De juniors kregen in de voormiddag les rond EHBO. Ze leerden hoe ze de hulpdiensten kunnen bellen en hoe ze wonden en letsels kunnen behandelen.

De oudere gasten kregen op dat ogenblik les rond kaart en kompas en het gebruik van coördinaten.

In de namiddag, tijd voor wat meer actie.

Als marinekadet is het belangrijk van te kunnen zwemmen en zichzelf te behelpen in het water. Dit werd bij onze 8 tot 12 jarigen uitvoerig getest tijdens een zwemtraining in het zwembad van Oostende.

De kadetten gingen dan weer op pad met kaart en kompas. Tijdens een heuse zoektocht vol raadsels moesten ze op zoek gaan naar seinvlaggen dewelke samen een woord vormden.

 

Het is algemeen geweten dat de jongens en meisjes van het koninklijk marine kadettenkorps zich thuis voelen op, rond en in het water en met deze bijzondere activiteit konden ze deze keer ook kennis maken met hoe het voelt onder water.
Na wat theorie het eerste uur van de dag kregen de kadetten een initiatie duiken en freedive.
Bij het freediven leerden ze hoe ze, door een aantal ademhalingstechnieken, zichzelf tot rust konden brengen om zo gedurende een tijdje onder water te kunnen vertoeven zonder zuurstof.
Bij het duiken daarentegen konden ze ervaren hoe het aanvoelt onder water terwijl ze moeten ademhalen via een ontspanner gekoppeld aan een duikfles.. Voor sommigen toch wel een indrukwekkende ervaring!
In de namiddag dan weer even tijd om te ontspannen aan de hand van een spelletje "capture the flag".
Op het einde van de dag kregen ze allen hun brevetten uitgedeeld en volgde een verrassing voor de commandant. Hij was namelijk jarig in de loop van de week en dat kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Hij werd getrakteerd op kadootjes, taart en pannekoekjes en ook de hapjes ontbraken niet!
Alweer een zeer boeiende dag dus dewelke georganiseerd kon worden dankzij de hulp van @duikpuntduikschool waarvoor onze oprechte dank!

  

De activiteiten blijven niet stilstaan bij het Koninklijk Marine Kadettenkorps Afdeling Oostende.
Op 1 februari kregen de juniors o.l.v. 2MR De Seck herhaling van de voorbije lessen.
In de middag hadden zij een speciale opdracht, wat dit inhield, mogen we helaas nog niet verklappen. Dit is een verrassing...
De oudere kadetten, Scheepsgezellen en hoger, kregen 's morgens les van 4LT Brackx K. over het uniform bij het KMK.
Dit zal vanaf heden perfect in orde zijn van onze kadetten.
In de middag, mocht de boog eens wat losser.
Met een dansje startten de jongeren hun middag en daarna volgde een fotozoektocht in de vuurtorenwijk.
Een geslaagde dag met veel plezier en vreugde!
Volgende week is er voor de juniors geen activiteit gepland, maar zullen de ouderen een extra speciale activiteit krijgen.
Benieuwd?
Volg ons zeker op de voet!

 

Kadetten van de afdeling Oostende dienen voorbereidt te zijn op alle mogelijke situaties. Om die reden beschikken zij over een lijst "wat heeft een kadet altijd mee". Voor een aantal blijkt het echter soms wat moeilijk om deze lijst in een compacte versie mee te nemen en daarom kreeg iedereen het eerste uur een les en overzicht van de commandant zelf. Ook werd hun uitgelegd waarom sommige zaken mee moeten zijn en dat deed menig kadet toch even versteld staan.
Nadien, tijd voor de lessen. De juniors kregen les over alternatieve tochttechnieken terwijl de kadetten een herhaling kregen over het gebruik van de kaart en het kompas. Beide groepen zullen deze technieken nodig hebben voor de namiddag activiteit.
Tijdens de lessen kreeg de afdeling ook bezoek van de collega's van de afdeling Antwerpen, dewelke op weg waren naar hun activiteit in het noordzeebad van Oostende.
Na de theorie natuurlijk de praktijk. De juniors gingen op tocht in de omgeving van de basis en konden zo laten zien dat ze bewust zijn van de banen die ze aflopen en hoe deze er uit zien op hun kaartjes.
De kadetten vertrokken dan weer richting De Haan om te leren azimutten op een kaart zetten . Niet altijd eenvoudig van de weg te vinden wanneer de kaart en de realiteit niet steeds overeen komen.
Voor iedereen alvast weer een leerrijke dag!

 

Een nieuw jaar, een nieuw begin en dit hebben ook de kadetten en juniors mogen ontdekken.

Al voor de aanvang van de vlaggenparade konden ze ontdekken dat de discipline werd aangescherpt. Een inspectie van de uniformen toonden immers aan dat velen hun botinnen waren vergeten te kuisen... Zelfdiscipline start met een deftig en proper uniform... Zo ook dient de dag en de vlaggenparade te starten....

Nadien, traditioneel de lessen drill gevolgd door een korte pauze. Gezien tijdens de nieuwjaarsreceptie een aantal trofeeën niet uitgereikt waren, nam de commandant er even de tijd voor op dat moment. Meest verdienstelijke kadet 2019 werd Jelle en meest aanwezige kadet 2019 was Yarin. BZ aan beiden!

De rest van de voormiddag werd verder ook nuttig benut. De juniors kregen les over het kompas, de kompasroos en de marsrichtingen terwijl de kadetten les kreeg over het korps, haar geschiedenis en haar werking.

Na een heerlijk middagmaal, waarbij ze alweer konden genieten van een heerlijk kopje verse soep gemaakt door een van de burgermedewerkers, was het tijd voor wat actie.

De kadetten gingen de hindernissenpiste, aanwezig op het domein onveilig maken. Kruipen, sluipen, ondergrondse gangen verkennen.. alles was mogelijk.
Ook de juniors maakten gretig gebruik van het domein en oefenden op het gebruik van het kompas en het bepalen van de marsrichtingen.

Kortom, weer een boeiende en leerrijke dag voor allen!

  

Het jaar 2020 werd binnen het korps alvast feestelijk ingezet met een heerlijke winterBBQ voor haar leden, hun ouders, vrienden en sympathisanten.
Honger en dorst was er zeker niet en iedereen kon desondanks de koude toch nog samen genieten van het Oostendse vuurwerk.

Wij wensen alvast iedereen een voorspoedig 2020 toe!

 

Koninklijk Marine Kadettenkorps Oostende   |    Vuurtorenweg   |   8400 Oostende   |   Tel: +32475751061

© 2019, website powered by Twizzit.com